رفتن به محتوای اصلی
x

** آموزش بهداشت فردی و معاینه پدیکلوز ( شپش ) **

🍂 اغلب ما احتمالا با مسئله‌ای به نام شپش موی سر آشنا هستیم، اما شاید بسیاری از ما بر این باور هستیم که چنین مسئله‌ای بیشتر مربوط به گذشته یا جوامع فاقد بهداشت مناسب است. قضیه زمانی جالب می‌شود که بدانید مبتلا شدن به شپش سر چندان ربطی به طبقه اجتماعی و رعایت بهداشت از جانب شما ندارد. یعنی اگر تمام نکات مربوط به نکات بهداشت فردی را هم رعایت کنید اگر در تماس با فرد آلوده قرار بگیرید یا از کلاه، روسری یا شانه فردی که ناقل تخم شپش است استفاده کنید شما هم مبتلا خواهید شد.

در همین ابتدا خوب است بدانید که هر فردی ممکن است به شپش سر مبتلا شود، پس در صورت ابتلا خود یا یکی از افراد خانواده در وهله اول خونسردی خود را حفظ کنید و با آرامش به فکر راه چاره باشید. این نکته را هم باید بدانید که شپش انواع مختلفی دارد: شپش سر، شپش بدن و شپش ناحیه تناسلی یا شپش عانه.

شپش سر یک حشره بدون بال خاکستری رنگ مایل به قهوه‌ای است که به سرعت روی مو حرکت می‌کند و به همین دلیل به راحتی نمی‌توان آن را از مو جدا کرد و به دام انداخت. در واقع شپش سر، حشرات کوچک دندان‌داری هستند که در موی انسان زندگی و تخم‌ریزی کرده و با مکیدن خون از پوست سر تغذیه می‌کنند.

شپش‌های بالغ بیضی شکل و به رنگ خاکستری مایل به قهوه‌ای هستند. شپش سر ممکن است همه را درگیر کند، یعنی ابتلا به شپش زن و مرد و کودک و میانسال نمی‌شناسد اما شایع‌ترین سن ابتلا به شپش ۴ تا ۱۱ سالگی است. تخم شپش که به آن «رِشک» هم می‌گویند بیضی شکل و کمی شبیه به کنجد است و گاهی با شوره سر اشتباه گرفته می‌شود.

به همین خاطر درمان شپش تا زمانی که فرد مبتلا با خارش سر مواجه نشود به تاخیر می‌افتد. تخم شپش سفید مایل به کرم رنگ است و به ساقه مو نزدیک ریشه می‌چسبد. تخم شپش به راحتی از سر جدا نمی‌شود و حتما باید با ناخن آن را جدا کنید در حالی که شوره سر با یک تکان دادن مو جدا می‌شود و می‌ریزد. بیشترین نواحی درگیر شپش موهای قسمت بالا و پشت گوش و نزدیک گردن هستند.

  ✍️ روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان هرند